Close
Pumsae

Din punct de vedere lexical, „pumsae” este un termen pur coreean, compus din două parți: „pum” și „sae”.

„Pum“ – „mișcare/secvență”.  „Sae” – „formă/aparență/stil”. Astfel, Pumsae poate fi tradus ca  „forma mișcării”.

În limba coreeană mai există și alți termeni care sunt folosiți când se face referire la formele folosite în Artele Marțiale Coreene, în special cele din Taekwondo și Tang Su Do. Aceștia sunt: „hyeong” și „teul”. Ambii înseamnă de asemenea „formă” sau „tipar”.

Hyeong este cel mai adesea romanizat ca „hyung” și este folosit în stilurile premergătoare Taekwondo (ex. Tang Su Do).

Teul este romanizat ca „tul” și este folosit pentru a numi formele din Taekwondo ITF.

Din punct de vedere tehnic, Pumsae poate fi definit ca o formă sau un tipar, în care se execută în mod sistematic şi consecutiv, pe direcţii prestabilite, un exerciţiu prestabilit, format dintr-o înlănţuire de tehnici (defensive și ofensive) de brațe și picioare, destinat apărării sau atacului împotriva unuia sau mai multor adversari imaginari.

Pumsae este o parte integrantă a antrenamentului de Taekwondo, alături de mișcările și tehnica de bază (Kibon Dongjak și Kibon Kisul), tehnicile de atac și apărare (Konggyok Kisul și Bangeok Kisul), lupta prestabilită (Matchwo Kyeorugi), lupta competițională (Kyeorugi), spargeri (Kyeokpa) şi auto-apărare (Hoshinsul).

Pumsae este practic tehnică de Taekwondo pură. În Pumsae, întâlnim majoritatea mişcărilor şi tehnicilor specifice Taekwondo, astfel Pumsae ar putea fi, într-un anume sens,  principala programă de antrenament în Taekwondo.

Practicarea Pumsae, ajută la dezvoltarea puterii de concentrare, îmbunătăţirea flexibilităţii corpului, a controlului echilibrului şi respiraţiei, precum şi la cultivarea spiritului marţial prin disciplina minţii. Îmbunătățește antrenamentul, faciliteaza aprofundarea tehnicilor de bază, a celor de luptă şi a celor speciale care pot fi dificil de învăţat şi aprofundat în mod separat.

În 1965, Korea Taekwondo Association a numit un comitet format din reprezentanții celor mai importante școli de Taekwondo din Koreea pentru a crea formele (pumsae) pentru ceea ce acum este numit Kukkiwon Taekwondo.

În 1967, acest comitet a prezentat 8 forme pentru centurile colorate, numite Palgwe și 9 forme pentru centurile negre, numite Yudanja Pumsae.

În 1971, alte două școli de Taekwondo s-au alăturat comitetului numit de Korea Taekwondo Association și comitetul a început să creeze o serie de 8 forme noi numite Taegeuk.

În 1972 formele Palgwe au fost înlocuite de formele Taegeuk. De asemenea, forma Koryo din Yudanja Pumsae, a fost înlocuită cu o altă formă cu același nume.

În trecut, Pomsae a fost neglijat în detrimentul luptei competiționale.

Mai mult decat atât, datorită faptului ca Taekwondo s-a răspândit în lume în moduri diferite și în momente diferite, o lungă perioadă de timp, modul de execuție al Pumsae a fost diferit de la o țară la alta și chiar de la un club la altul (din aceeași țară).

Gradul de afinitate al unor instructori/antrenori pentru pumsae (comparativ cu lupta), gradul de acces la informație, tensiunile dintre cluburi, precum și alti factori, au accentuat diferențele de execuție ale pumsae-urilor.

Acestea au devenit atât de mari, încât la un moment dat au făcut imposibilă organizarea unei competiții de pumsae de nivel internațional.

În anul 2004, World Taekwondo Federation a decis standardizarea execuţiei Poomsae-urilor, tocmai în ideea organizării competiților de pumsae la nivel mondial, proces care continuă și în zilele noastre.