Close
Tti

”Tti” (띠 – hangeul) este termenul folosit în limba coreeană pentru centura de Taekwondo.

În Taekwondo, nivelul de pregătire și de cunoștințe al practicanților este reprezentat de centuri. Fiecare centură reprezintă un grad. Fiecare grad este obținut în urma promovării unui examen de specialitate.

În momentul în care un sportiv începe pentru prima dată antrenamentul de Taekwondo, primește odată cu uniforma, centura albă. Centura albă este singura centură care este primită fără a susține un examen, ea având în acest stadiu doar rol vestimentar.

Centurile de Taekwondo au culori diferite, fiecare culoare reprezentând un anumit grad. Sistemul de culori folosit pentru centurile din Taekwondo are la baza 6 culori principale: alb, galben, verde, albastru, roșu și negru.

Centurile colorate, cu excepția centurii negre, fac parte din sistemul gradelor Keup. În acest sistem de grade, centurile au culori întregi (culorile principale) și culori mixte. Culorile mixte sunt combinații de câte 2 culori principale, succesive în ordine crescătoare.

SISTEMUL GRADELOR KEUP – CENTURI COLORATE

Sistemul Keup cuprinde 10 grade dispuse în ordine descrescătoare de la 10 la 1 keup, după cum urmează:

– 10 Keup (centura albă);
– 9 Keup (centura alb cu galben);
– 8 Keup (centura galbenă);
– 7 Keup (centura galben cu verde);
– 6 Keup (centura verde);
– 5 Keup (centura verde cu albastru);
– 4 Keup (centura albastră);
– 3 Keup (centura albastru cu roșu);
– 2 Keup (centura roșie);
– 1 Keup (centura roșu cu negru);

Culoarea fiecărei centuri are o anumită semnificație.

Culoarea albă simbolizează nașterea, puritatea, inocența.
Elevul ia pentru prima dată contact cu Taekwondo, fără a cunoaște ceva din această artă, și acum va începe să primească, să dobândească cunoștințe. Elevul este comparat la acest nivel cu o sămânță care este plantată și apoi va trebui udată, hrănită pentru a dezvolta rădăcini puternice.

Culoarea galbenă simbolizează lumina soarelui. Razele de soare încep să dea putere sămânței pentru a începe o nouă viață. Așa și elevul, care începe să înțeleagă noțiunile de bază ale Taekwondo.

Culoarea verde simbolizează transformarea sămânței într-o plantă care răsare din pământ și începe să crească, să se dezvolte. Elevul evoluează, abilitățile acestuia în Taekwondo încep să se dezvolte.

Culoarea albastră simbolizează cerul spre care planta crește pe măsură ce se transformă într-un copac. Elevul primește cunoștințe suplimentare și începe să își perfecționeze abilitațiile.

Culoarea roșie simbolizează căldura soarelui spre care se înalță încet dar sigur planta. Elevul dobândește cunoștințe mai detaliate. Abilitățiile sale sunt dezvoltate și acum învață să le controleze. De acum începe disciplina fizică și mentală.

Centurile negre fac parte din sistemul gradelor Dan.

Sistemul Dan cuprinde 9 grade în ordine valorică crescătoare.

În acest sistem, toate centurile au culoarea neagră, diferențierea facînd-o numărul gradului Dan. 1 Dan – cel mai mic grad dintre centurile negre, 9 Dan – cel mai mare grad dintre centurile negre și din Taekwondo.

Deținătorii de centură neagră se numesc Yudanja (유단자).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *